Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah Di Desa Balongmacekan, Kecamatan Tarik, Kabupaten Sidoarjo

Authors

  • Ismi Rosyidatul Ummah Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya
  • Joko Priyono Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.61412/jnsi.v4i1.51

Abstract

The purpose of this study was to analyze the factors that influence the demand for shallots in Balongmacekan Village, Tarik District, Sidoarjo Regency. The type of data used is quantitative data. The analytical method used is multiple linier regression analysis with the help of the SPSS Windows Version 25.0 program. The data sources for this study include primary data obtained from distributing questionnaires to housewife respondents in Balongmacekan Village and secondary data obtained from Balongmacekan Village. In this study, the sampling technique used was to use a simple random sample with a total of 90 respondents. The results showed that the price of shallots (X1) had a negative and significant effect on the demand for shallots and the number of family members (X3) had a positive and significant effect on the demand for shallots, while income (X2) did not have a significant effect on the demand for shallots in Tarik District, Sidoarjo Regency. It is hoped that this information can provide benefits or input to the community in Balongmacekan Village, Tarik District, Sidoarjo Regency to always be wise in making decisions about changes in terms of price in buying shallots which will later be used for consumption.

 

References

Alsyatry, H., Saragih, E. C., Rambu, F., & Mbana, L. (2024). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah Di Kelurahan Matawai Kecamatan Kota Waingapu Analysis Of Factors Influencing The Demand For Shallots In Matawai Village Waingapu City District. 20, 875–884.

Amiruddin, A. (2023). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Komoditas Bawang Merah Di Kota Mataram. Agroteksos, 33(2), 552. https://doi.org/10.29303/agroteksos.v33i2.939

Arsyad, L. (1997). Ekonomi Mikro Ikhtisar Teori dan Soal Jawab Edisi 2. BPFE-YOGYAKARTA.

Atin Yuliana, L. W. (2023). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah Di Tingkat Rumah Tangga Di Kecamatan Seruyan Hilir. AgriScope, 1(1), 1–14.

Boediono. (1999). Teori Pertumbuhan Ekonomi : Sinopsis Pengantar Ilmu Ekonomi N0.4 (Ed. 1, Cet). Yogyakarta : BPFE-Yogyakarta, 1999.

BPS. (2023). Badan Pusat Statistik Kabupaten Sidoarjo Dalam Angka 2023. Sidoarjo : Badan Pusat Statistik.

Devi. (2022). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah di Kecematan Malangke Barat. Universitas Muhammadiyah Palopo.

Efendi, M. (2016). Variabel Penelitian dan Definisi Operasional. Jurnal Ilmiah Akuntansi, 3(6), 61–77.

Hidayat, A., & Sumarni, N. (2005). Budidaya Bawang Merah. In Jurnal Biologi (Vol. 1, Issue 2).

Karlina, B. (2019). Pengaruh Manajaemen Fasilitas terhadap Mutu Layanan Diklat di Pusat Pengembangan dan Pemberdayaan Pendidik dan Tenaga Kependidikan Bidang Mesin dan teknik Industri. NASPA Journal, 42(4), 1.

Kotler,Philip, K. (2012). Manajemen Pemasaran (Edisi 12). Jakarta : Erlangga.

Lestari, I. O. I. (2021). Karakteristik Pendapatan Dan Biaya Operasional. Jurnal Ekonomi, 1(69), 5–24.

M. Amir Nasution. (2019). Pengaruh Harga Dan Kualitas Produk Alat Kesehatan Terhadap Keputusan Pembelian Konsumen Pada Pt. Dyza Sejahtera Medan. Jurnal Warta Edisi 59.

Mariyah, T., Roessali, W., & Ekowati, T. (2023). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah pada Rumah Tangga di Kecamatan Banjarharjo Kabupaten Brebes. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 7(1), 77. https://doi.org/10.21776/ub.jepa.2023.007.01.8

Nurani, M. A. (2017). BOOK_Tritjahjo Danny_Asesmen Non-tes dalam Bimbingan dan Konseling_Bab 10.pdf (pp. 64–100).

Oktika , Rhina, S. (2018). Analisis Permintaan Bawang Merah Di Kota Surakarta. AGRISTA, 66(3), 62–68.

Putri, L. N., Osmet, & Wahyuni, S. (2020). Analisis faktor-faktor yang mempengaruhi produksi padi di Kota Padang. Journal of Scio Economics on Tropical Agriculture, 0953, 1–8. https://doi.org/10.25077/joseta.

Rahardja,Prathama Manurung, M. (2006). Teori Ekonomi Mikro : Suatu pengantar Edisi Ketiga. Jakarta : Lembaga Penerbit Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.

Rosmiati, R., Dasipah, E., & Permana, N. S. (2024). Analisis Tingkat Elastisitas dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Komoditas Bawang Merah ( Allium ascatonicum L . ) di Kota Bandung ( Suatu kasus pada konsumen bawang merah di Pasar Induk Caringin ). 4(2).

Sadan Madji, Daisy S.M. Engka, & Sumual, J. I. (2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Petani Rumput Laut Di Desa Nain Kecamatan Wori Kabupaten Minahasa Utara. Jurnal EMBA, 7(3), 3998–4006.

Sanaky, M. M. (2021). Analisis Faktor-Faktor Keterlambatan Pada Proyek Pembangunan Gedung Asrama Man 1 Tulehu Maluku Tengah. Jurnal Simetrik, 11(1), 432–439. https://doi.org/10.31959/js.v11i1.615

Sara, A. Y., Tumbelaka, S., & Mamarimbing, R. (2020). Respon Pertumbuhan dan Hasil Bawang Merah (Allium ascalonicum L. Var Lembah Palu) terhadap Konsentrasi Pupuk Organik Cair. Jurnal Cocos, 2(7), 1–10.

Siregar, S. (2013). Metode Penelitian Kuantitatif. In Jakarta : PT Fajar Interpratama Mandiri.

Sitio, V. S. S. (2020). Konsep Teori Ekonomi Mikro. 1–91.

Sugiyono. (2013). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif Dan R & D. Alfabeta,Bandung.

Sugiyono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif dan R&D.

Sukirno, S. (2008). Makroekonomi Teori Pengantar. In Jakarta: Raja Grafindo Persada. PT RajaGrafindo Persada, Jakarta.

Sukirno, S. (2016). Mikroekonomi: Teori Pengantar (ketiga). In Jakarta: Raja Grafindo Persada. PT RajaGrafindo Persada, Jakarta.

Sulistiyowati, W. (2017). Buku Ajar Statistika Dasar. Buku Ajar Statistika Dasar, 14(1), 15–31. https://doi.org/10.21070/2017/978-979-3401-73-7

Supriyono. (2001). Proses Pengendalian Manajemen Edisi I. Akuntansi Manajemen, 327. https://kamus.tokopedia.com/h/harga/#:~:text=Secara umum%2C harga adalah senilai,oleh penjual atau pemilik jasa.

Surya A Sitorus, Hasman Hasyim, M. J. (2016). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Dan Penawaran Telur Ayam Ras Di Kota Pematangsiantar. 1–15. https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/59846

Syafaatul Hidayati. (2019). Teori Ekonomi Mikro 2. In Beaya Produksi. https://repository.penerbitwidina.com/ms/publications/354715/teori-ekonomi-mikro%0Ahttps://repository.penerbitwidina.com/media/publications/354715-teori-ekonomi-mikro-a7f4292c.pdf

Vadilla Mutia Zahara, C. J. A. (2021). Mikroekonomi (sebuah Pengantar). CV. MEDIA SAINS INDONESIA.

Yuhelfaiza, & Andriani, V. (2019). E-Modul Ekonomi (Vol. 4, Issue April).

Yuliana, D. (2017). Selera Keluarga Terhadap pola Komsumsi. Gastronomía Ecuatoriana y Turismo Local., 1(69), 5–24.

Downloads

Published

10-12-2024

How to Cite

Ismi Rosyidatul Ummah, & Joko Priyono. (2024). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Permintaan Bawang Merah Di Desa Balongmacekan, Kecamatan Tarik, Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Nirta : Studi Inovasi, 4(1), 389–400. https://doi.org/10.61412/jnsi.v4i1.51